Kérlek, az alábbiakra figyelj, mielőtt hozzánk, vagy más meddőségi, termékenységi specialistához fordulsz:

Mi fog történni a vizsgálaton?

Hál’ Istennek még fiatalok vagytok, és reméljük, egészségesek is! Körülbelül ebben az életkorban a párok 80%-ának fogan meg a baba egy éven belül. Szóval simán lehet, hogy a konzultáció utáni hónapban már kopogtat a gólya nálatok is, de ezt én nem hagynám a véletlenre. Ugyanis pont azért, mert fiatal, egészséges felnőttek esetén egy éven belül általában megfogan a baba: érdemes kivizsgálni azon párokat, akiknél ez nem következik be. Nyugi, csak alap dolgokról van szó, nem szeretnénk azzal kezdeni, hogy felfektetünk a műtőasztalra, és felvágjuk a hasad, hogy megnézzük: mi nem stimmel idebenn’?! Szó sincs ilyenről. És attól sem kell tartanod, amivel az internetes fórumokban riogatják egymást a nők: a hírhedt petevezeték-átjárhatósági vizsgálat. Tuti nem azzal kell kezdeni a vizsgálatok sorát! És simán lehet, hogy soha nem is lesz rá szükséged. Mégis, mit kell akkor csinálni, mire számíthatsz egy konzultáción?

Az egyik legfontosabb, hogy átbeszéljétek az előzményeket, mert olyan apróságok is sok információt hordozhatnak, amire nem is gondolnál. Utána személyreszabottan el lehet kezdeni egy alap kivizsgálást: mind férfi, mind női oldalon. Ezen a ponton vannak párok, akik azt kérik, hogy villámgyorsan legyünk túl mindenen, olyan gyorsan végezzük a kivizsgálást, ahogy csak lehet! A párok egy másik csoportja ráérősebb, ők meghallgatják, hogy melyik viszgálat miért szükséges, mikor kell/lehet elvégezni, és szépen komótosan, ahogy az életük, idejük engedi, elvégzik a vizsgálatokat.

Melyik a jó taktika? Mindkettő! Egyetlen egy fontos dolog van csak benne: te is, és a párod is komfortosan, biztonságban érezzétek magatokat közben. Azt tegyétek, ami nektek a legjobb! Itt nem életmentésről van szó, bármi szóba jöhet, amit szeretnétek. Ehhez szeretnénk mi is asszisztálni szakmai keretek között.

Lehetséges, hogy a vizsgálatokkal semmilyen eltérést nem találunk: ekkor még mindig nagyon sok irányba folytatódhat az utatok: 1.) azt gondoljuk, abba a kb 10%-ba estek, akiknek amolyan “ezt dobta a gép” alapon nem jött össze a baba egy év alatt, de nincs itt semmi baj, próbálkozunk tovább, és majd összejön. Ha mégse, majd akkor lépünk tovább. 2.) már nagyon vágytok kisbabára, ezért átbeszélitek az orvosotokkal, hogy milyen lehetőségeitek vannak, ha nem szeretnétek tovább várni. Ezek lehetnek: a peteérés támogatása, a sárgatest fázis támogatása, UH-os ciklusmonitorizálás természetes ciklusban, UH-os ciklusmonitorizálás stimmulált ciklusban, terminált együttlét, inszemináció, lombik, és ezek különféle változatai. 3.) további kivizsgálást szeretnétek, mert úgy érzitek az orvosotokkal együtt, hogy van valahol baj, csak még nem találtuk meg, hogy hol.

Ha pedig az alapvizsgálatokkal kiderült, hogy hol van a kutya elásva, akkor már tudjuk is, hogy mit kell rendbetenni azért, hogy mielőbb összejöjjön a kisbaba. Arról nem is beszélve, hogy ezek általában olyan betegségek/állapotok, amik ilyenkor felszínre bukkannak, amik előbb-utóbb amúgy is panaszt okoztak volna, csak akkor már súlyosabb, előrehaladottabb formában ismertük volna fel őket. (pl. a polip vérzészavart okoz, a gyulladás alhasi fájdalmat, fájdalmas szexuális életet, pajzsmirigy alulműködés szerteágazó problémákat okoz, férfi oldalon a herevisszér súlyosbodik, és még sorolhatnánk). A legtöbb esetben, ha a felfedezett betegséget tudjuk orvosolni, akkor a kívánt gyermekáldás is hamarosan spontán bekövetkezik. Sajnos vannak nehezebben gyógyítható betegségek is, vagy olyanok, amik ha kiderülnek, azt a mellbevágó választ kapjátok, hogy a legnagyobb esély lombikkal lesz a babára. Írhatnám azt, hogy megijedni akkor sem kell, de úgyis mindenki szívbajt kap és kiakad. Én is azt tettem anno, a mai napig emlékszem rá. Írok majd erről is később, most szeretném annyival zárni, hogy hál’ Istennek, egyre több párnak tudunk már lombikkal segíteni, hogy családdá váljanak.

Mi fog történni a vizsgálaton?

Ez az a kor, amikor lehet, hogy minden rendben van, de mégse kopogtat a gólya. De amíg nem nézzük meg, hogy biztos, hogy minden rendben van-e, addig ezt ugyebár nem jelenthetjük ki 100%-osan. Miért sietünk mi, nőgyógyászok ebben az életkorban annyira, hogy már egy évet sem várunk, hanem fél év után kivizsglást javaslunk? Azért, hogy később ne kelljen versenyt futnotok az idővel! Azért, mert igaz, már romlik mind a petesejtek, mind a spermiumok minősége, de még nem kritikusan. 40 év fölött viszont már kritikussá válik. De még nem vagy ott! Még van időd, még van lehetőséged! Élj is vele! Nehogy az legyen, hogy 36 éves korodtól próbálkoztál 38 éves korodig, közben csekkoltad a peteérésed és a párodnak is van már gyermeke előző kapcsolatból, szóval minden tökéletesnek tűnt. Aztán 38 évesen eljutsz orvoshoz, vizsgálatok, ide-oda küldözgetések, majd kiderül 2-3 komolyabb probléma, mondjuk nálad kell egy műtét, és a párodnak is 3-6 hónapos vitamin/gyógyszerkúra, hogy jobb minőségűek legyenek a kissrácok. Ezzel már is ott vagytok, hogy 39 év. Ami már majdnem 40. És ha akkorra, azaz 39 éves korra lett minden helyretéve, és akkor indul a próbálkozás ismét, az már egyre kevesebb jóval kecsegtet. Nem lehetetlen. De ne sodródj ebbe a helyzetbe! 

Amit én – és a nemzetközi szakirodalom, ami egy kicsit komolyabb, mint én – javaslok, hogy legalább egy alap check up-ot végezzünk el mindkettőtöknél 35-40 év közti életkorban, fél év sikertelen próbálkozás után. Nyugi, nem azzal kezdünk, hogy felfektetünk a műtőasztalra és felvágjuk a hasad: vajon mi nem működik benne? A leggyakoribb eltérésektől megyünk a ritkábbak felé, és a legkevesebb beavatkozást kívánóak felől az egyre komolyabb beavatkozát kívánó vizsgálatok felé. Úgy is mondhatnánk, mint az életben sok más területen: itt is a józan paraszti ész logikáját a legjobb követni! Ha ellenőriztünk nálatok mindent, és kiderült valami turpiszság, akkor azt annak rendje s módja szerint helyre kell tenni, ha kell, más szakmák bevonásával: pl endokrinológus, andrológus, operatív nőgyógyász. Ha nem derül ki semmilyen kóros eltérés nálatok, akkor még mindig átbeszélhetitek a nőgyógyászotokkal, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak, mikkel tudjuk mi segíteni a kívánt gyermekáldás mielőbbi bekövetkeztét, és átbeszélitek magatokban, ketten, hogy ebből mi az, amit szeretnétek, és mi az, amit nem. Mi csak szeretnénk nektek a lehető legtöbb információt átadni a lehető legérthetőbb módon, teret adva az akárhányszori visszakerdezésnek és magyarázatnak. Csak akkor tudjátok meghozni a számotokra a legjobb döntést, ha mindent kristálytisztán láttok és értetek.

Mi fog történni a konzultáción? Nyugi, nem azt fogjuk sulykolni, hogy “miért kellett eddig várni”, és hogy “maga már túl öreg a gyermekvállaláshoz”. Le sem szeretnénk senkit sem beszélni, és élből “bedobni” egy lombik centrumba sem!

Mi fog hát akkor történni? Miért van szükség erre?

Azért, mert nálad is, és a párodnál is állhat fennt olyan betegség/állapot, amiről eddig nem is tudtatok, és hátráltathatja a teherbe esést. Például lehet, hogy a férjed spermái picit lusták:) Vagy nálad van egy eddig még panaszokat nem okozott pajzsmirigyeltérés, esetleg egy polip a méhedben. És a sort még lehetne folytatni. 

Ezeket az úgynevezett alapvizsgálatokkal ki lehet deríteni, és ha van eltérés, már kezelni is lehet, így biztosítva azt, hogy egy percet sem vesztegettetek el fölöslegesen. Mindezzel együtt át kell beszélni az esélyeket és lehetőségeket, ha az általatok meghatározott időn belül nem sikerül, akkor tudjátok, milyen lehetőségeitek vannak. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket a lehetőségeket ki is kell használni, élni kell velük. Ez csupán annyit tesz, tudjátok, és ha szeretnétek: életk vele. De ez a ti döntésetek lesz.

Lehet, hogy úgy gondoljátok, mindkettőtöknek van már gyermeke korábbi kapcsolatból, ha együtt is sikerül: szuper, ha nem, akkor ezt akarta az Isten/Sors. Ezzel mi is maximálisan egyetértünk, azzal a kitéttel, hogy ha van egy megbúvó betegség, ami a baba útjába állhat, azt fedezzük fel. Ezen állapot/betegség felismerésével/gyógyításával nem avatkozunk bele a természet rendjébe, és ráadásul szinte minden esetben egy olyan állapotról, betegségről van szó, ami később súlyosabb formában jeletkezik, ezért jobb is előbb felismerni és kezelni. (pl. a polip vérzészavart okoz, a gyulladás alhasi fájdalmat, fájdalmas szexuális életet, pajzsmirigy alulműködés szerteágazó problémákat okoz, férfi oldalon a herevisszér súlyosbodik, és még sorolhatnánk)

Sokan azt gondolják, ha már van gyermeke korábbi kapcsolatból, esetleg ugyanezen kapcsolat egy korábbi szakaszából: akkor ott már biztos nincs baj, hisz egyszer-kétszer-háromszor már sikerült, miért ne sikerülne pont most?! Legyen úgy, mindannyian azt kívánjuk! Ugyanakkor eközben eltelt már pár év, és ahogy az autónk, úgy a testünk is kopik, használódik az évek folyamán: ami a harmincas éveink elején még magátől érthetődőnek tűnt, az 40 felett már ütközhet némi nehézségbe. 

mikor vagy egészséges?

valószínűleg egészséges vagy

 • mensik rendben vannak, azaz a vérzés: nem kevesebb, mint 3 nap, nem több, mint 7 nap, nem túl erős, nem túl görcsös, nem túl darabos, avagy épp ellenkezőleg: nem túl kevés, “szinte egy tisztasági betét is elég lenne egy napra” kategória
 • ciklusok rendben vannak: azaz a vérzések rendszeres időközönként jelentkeznek, és ez 26-33 nap közé esik. A rendes menstruációs ciklus megenged ennél szélesebb spektrumot is, de babavállalás szempontjából már egy 24-25 vagy épp 35 napos ciklus mögött többféle betegség húzódhat meg, ezért érdemes szigorúbban venni. (megj: ciklus: a menszesz első napjától a következő menszesz első napjáig tartó napok száma. Tehát nem a vérzés vége és a következő vérzés eleje közti napokat kell számolni!)
 • nem járt még nőgyógyásza a méhedben: azaz nem volt bármi miatt: egészségügyi kaparásod, vagy terhességmegszakításod, esetleg műszeres befejezés nem fejlődő terhesség miatt. Nem volt méhsövény/polip műtéted.
 • nincs ismert betegséged, vagy ha van, az be van állítva, kordában van tartva, rendesen kezelve, ellenőrizve van. Kérlek, ez mindig orvosi ellenőrzést jelentsen. (Ez nem azt jelenti, hogyha pl. dietetikussal rendszeresen konzultálsz étrended beállítása céljából, hogy azt át szeretnénk venni tőle. Korántsem. De legalább néha konzultálj az állapotodról, betegségedről belgyógyásszal, nőgyógyásszal is!  Tehát ha adott betegséggel/állapottal kapcsolatban orvos még nem látott, és nem mondta rád az áment, hogy rendben vagy, addig kérlek, ezt ne az “egészséges” kategórián belül kezeljük. Ha már látott orvos, vagy eleve ő kezel (pl. pajzsmirigy betegséggel, véralvadási betegséggel), akkor nevezhetünk egészségesnek ebből a szempontból. Kérlek, figyelj arra, hogy amikor eszedbe jut magának a babatervezésnek a gondolata is, mielőbb egyeztess a kezelő orvosoddal a terveidről: mert betegség függően még az is lehet, hogy változtatni kell a beállított gyógyszereiden. Vagy egy másik gyakori helyzet, hogy a kezelő orvosod kér egy kontroll labort, és ha abban mindent rendben talál, akkor azt kéri tőled, hogy abban a pillanatban jelezz neki, amikor pozitív a terhességi teszt, mert onnantól kezdve ezt meg azt kell csinálni. Tudni fogja, várja majd a hívásod, emailed.
 • nem volt korábban 2, vagy annál több vetélésed, elhalt/megállt terhességed
 • nem volt korábban olyan, hogy próbálkoztatok, de nem jött össze a baba (akár korábbi pároddal, akár jelenlegi pároddal, csak korábban)
 • nem született korábban beteg babád, vagy nem történt genetikai indikációval terhesség megszakítás
 • előző várandósságod és szülésed komplikációmentes volt. Ha volt bármi nehézség: pl. GDM, vagy pl. segítség kellett a lepény leválasztásához, stb, akkor gyermekvállalási nehézség nélkül is ugorj el a nőgyógyászodhoz a következő baba tervezése előtt, hogy kell-e tenni valamit, kell-e egy extra vizsgálat, hogy megbizonyosodjatok felőle, minden rendben van-e? Pl. a GDM előre jelezhet kóros cukorháztartást, ami a fogantatásba is beleszólhat. Egy műszeres méhűri betapintás okozhat olyan heget a méhen belül, ami megtapadási nehézséget fog okozni. Ez nem jelenti azt, hogy ha csekkoljuk a teherbe esés előtti állapotodat, akkor tuti nem lesz GDM-ed, de máris sokat tettel annak megelőzése érdekében, így mind a saját, mind a születendő gyermeked (és képzeld: születendő unokáid, ha lányod lesz) egészsége érdekében!
 • nem volt korábban méhen kívüli terhességed
 • nem volt korábban nőgyógyászati műtéted

Egészségesnek gondolunk nemzőképesség szempontjából, ha:

 • nincs ismert betegséged
 • nem tudsz hereleszállási zavarról, amivel kisgyermekkorodban operáltak
 • nem okoztál korábban 2, vagy annál több terhességet, ami vetéléssel végződött
 • nem volt korábban olyan, hogy próbálkoztatok, de nem jött össze a baba (akár korábbi pároddal, akár jelenlegi pároddal, csak korábban)
 • nem született korábban beteg gyermeked, vagy nem történt genetiaki indikációval terhesség megszakítás
 • ha van már élő gyermeked (akár jelenlegi, akár korábbi kapcsolaból), egészséges
 • nem tudsz heresérülésről, vagy a herét ért traumatizáló ütésről
 • nem volt hereműtéted

gyanakodj, hogy valami baj van

 • túlsúllyal küzdesz, vagy épp ellenkezőleg: a Victoria’s Secret szupermodelleket is kenterbe vered karcsúságoddal

 • rendszeresen fogyasztasz alkoholt/drogot

 • dohányzol – bármely formája!

 • menstruációid bár beleesnek a fent leírt tartományba, de pecsételsz előtte/utána, vagy valami szerinted “furcsa”

 • ciklusaid bár beleesnek a fent leírt tartományba, de azon belül elég hektikusak, tehát nem tudod úgy jellemezni, hogy “átlag 27-29 nap”, hanem azt mondod, hogy “néha 26, máskor rendben 28 nap, megint máskor meg 33 napra jön meg”. Ez már nem annyira jó.

 • Ha nézed a peteérésed: nincs minden hónapban: néha van, néha nincs

 • versenysportolsz/testépítesz/más, testet, lelket megterhelő, nem szokványos tevékenységet végzel

 • családban fordult elő teherbeesési nehezítettség

 • korábban gyakran voltál “felfázva”

 • magasvényomás betegséged van. Akkor is, ha kezelt, és most jók az eredményeid!

 • ismert, kezelt, ám nem gyakori betegséged van, amit nem biztos, hogy vizsgálatak, hogy hogyan hat a speriumokra

 • túlsúllyal küzdesz

 • életed stresszes

 • rendszeresen fogyasztasz alkoholt/drogot

 • dohányzol – bármely formája!

 • mozgásszegény életmódot élsz

 • heréid különféle környezeti ártalmaknak vannak kitéve, melyek leginkább túlmelegedést koznak (pl: laptoppal az ölben ülő munka, gyakori forró fürdők, gyakori szauna, stb)

fordulj orvoshoz

 • ismert, nem jól beállított betegséged van

 • ismert betegséged van, amit orvos még nem látott. Függetlenül attól, hogy már esetlegesen foglalkozol az állapottal: pl. életmódváltással, vitaminokkal.

 • korábbi nőgyógyászati műtét, vagy petevezetéket, petefészket, méhet érintő, kismedencei sebészeti műtét

 • ismert, termékenységet befolyásoló betegség (pl endometriózis)

 • korábbi méhüregi beavatkozás, műtét

 • korábbi méhen kívüli terhesség

 • korábbi asszisztált reprodukcióval fogant várandósság

 • korábban terhességmegszakításod volt (akár saját kérés, akár genetikai ok)

 • korábban 2 vagy több spontán vetélés

 • családban ismert genetikai eltérés

 • korábban genetikailag beteg gyermek születése

 • korábban már sikertelenül próbálkoztál babával (akár jelenlegi, akár korábbi pároddal)

 • menstruációid 3 napnál rövidebbek, vagy 7 napnál hosszabbak, vagy teljesen össze-visszák. Erősek, görcsösek, darabosak, vagy épp ellenkezőleg: túlontúl kevéske

 • ciklusaid kevesebb, mint 25 naponta követik egymást, vagy több, mint 33 naponta jön egy vérzés, vagy teljesen rendszertelenek, összevisszák. Az is lehet, hogy 3 havonta van egy kósza vérzésed, vagy 2 hetente jelentkezik valami piros a bugyin.

 • BMI-d 30 felett van

 • csekkolod a peteérésed, de a tesztek/módszer alapján nincs ovulációd

 • korábban mondott neked olyat nőgyógyász, hogy nem lehet majd gyereked, vagy csak nehezen lehet majd xy okból kifolyólag. Lehet, hogy igaza van, akkor figyeljünk oda. Lehet, hogy nincs igaza: akkor viszont jó lesz megnyugodni:)

 • van ismert betegséged
 • tudsz hereleszállási zavarról, amivel kisgyermekkorodban operáltak (esetleg: nem operálták meg)
 • Korábbi kapcsolatodban kétszer, vagy többször előfordult olyan, általad okozott terhesség, ami spontán vetéléssel végződött 
 • volt olyan korábban, hogy szerettetek volna gyermeket, ezért mindent megtettetek, de nem jött össze a baba (akár korábbi pároddal, akár jelenlegi pároddal, csak korábban)
 • előzőleg valamely asszisztált reprodukciós technika segítségével fogant gyermeked (akár korábbi, akár jelenlegi kapcsolatnál)
 • született korábban beteg gyermeked, vagy történt genetikai indikációval terhességmegszakítás
 • történt heresérülés, vagy a herét ért traumatizáló ütés
 • volt hereműtéted
 • valami furcsán néz ki odalent: például a herezacskón visszerek vannak – ez tipikusan a bal oldalon szokott előfordulni. Vagy ránézésre is mindig kevéske az ejakulátum